Inhoud - Stage ABK Mortsel

Info

“Zoek je een uitlaatklep voor wat je ziet en wat je voelt? Hou je van kleur en ben je nieuwsgierig? Ben je graag bezig met je handen? Geef je graag vorm aan dingen? Dan sluimert er een artiest in jou! Wil je deze artiest laten groeien? Dan ben je welkom in de academie van Mortsel!

De Academie vertrekt vanuit de talenten van de leerlingen en staat garant voor een kwalitatief leerproces met respect voor ieders eigenheid en karakter.

De Academie wil prikkelen door expertise van binnen en buiten de Academie te delen, uitdagende kunstenaars te tonen, resultaten te presenteren, op uitstap te gaan…”

https://www.abk-mortsel.be/

Ervaring

Op mijn vierde locatie aan de Academie voor Beeldende Kunst in Mortsel ontmoette ik Annemie Bosmans. Annemie geeft onder andere aan jongeren van 12 tot 18 jaar Beeldatelier met digitale en audiovisuele accenten. De observerende lessen verliepen goed en er was een diverse groep jongeren aanwezig die veel verschilde van de groep uit Berchem. Veertien februari ging ik nog naar de open academiedag. Jammer genoeg kon ik geen enkele van mijn voorbereidingen, waar Annemie zeer tevreden over was, uitvoeren.

Feedback Annemie

ABK Mortsel Feedback Annemie Bosmans.pdf

“Ik vond je lesvoorbereiding bijzonder goed. Heel uitgebreid en volledig.
Voor de leeftijdsgroep, jongeren van 12 tot 15 jaar was het wellicht te moeilijk naar mijn mening.
Het jammere is dat je het niet hebt kunnen uitproberen, want enkel op die manier kan je bijsturen.”

Beeldatelier met digitale en audiovisuele accenten

Observatie (vrijdag 06 maart)

In mijn observatie te Mortsel viel meteen op dat de groep heterogener was als bijvoorbeeld de groep jongeren in Berchem. De leeftijden waren uiteenlopend en was er een gelijke mix tussen jongens en meisjes. Er werd door Annemie een opdracht uitgestippeld waarmee ze bezig waren in vorige lessen, hierin maakten ze aan de hand van collagetechnieken karikaturen. Dit deden ze door knippen en plakken, maar ook het gebruik van Ipad en greenscreen-technieken en allerhande digitale beeld transformaties. De methodiek is er een van heen en weer springen van materiaal tot materiaal. De klaslokalen zijn zeer groot, het is een tweedelige ruimte. De ene ruimte bevat computers, projector en de andere ruimte grote werktafels. Ze beginnen de les altijd aan de grote werktafels. Wanneer dat gewenst wordt door de leerlingen kunnen ze naar het computerlokaal gaan, waar ook Ipads en kopieerapparaat aanwezig zijn.

Constructivisme (vrijdag 13 maart AFGELAST)

In mijn eerste les ging ik aan de hand van kunstgeschiedenis de leerlingen driedimensionale animaties laten maken. Mijn lessen gingen eerder gericht zijn op het digitale, ik ging meteen het computerlokaal benutten.

Voorbereiding ABK Mortsel – Beeldatelier met digitale en audiovisuele accenten (Constructivisme) – Vincent Vander Cruyssen – Educatieve MA ABK.gdoc

Beeld en geluid (vrijdag 20 maart AFGELAST)

Mijn tweede les ging een verderzetting zijn van de vorige les, waarbij uitgebreid ging worden op allerhande beeldtechnieken. Aan de hand van Ipads en greenkey gingen de leerlingen 3D en video-materiaal aan elkaar linken. Zo ging een soort geaugmenteerde realiteit ontstaan. 

 

Voorbereiding ABK Mortsel – Beeldatelier met digitale en audiovisuele accenten (Constructivisme) – Vincent Vander Cruyssen – Educatieve MA ABK.gdoc